M. LAJČÁK: EÚ únia vyjde zo svojich súčasných problémov silnejšia

05.11.2012 Celý región

Bratislava/Vientiane 5. novembra (TASR) - Na tom, že Európska únia vyrieši svoje súčasné problémy a vyjde z nich silnejšia, sa zhodli predstavitelia európskej dvadsaťsedmičky na summite Ázia-Európa (ASEM). Slovensko v Laose zastupuje minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ako dodal, schopnosť únie vyriešiť si svoju súčasnú situáciu nikto nespochybnil.

Dnešná diskusia sa týkala ekonomickej a finančnej situácie s akcentom na sociálne dopady. "Z viacerých strán bol zdôraznený moment, že Európa a Ázia sa navzájom potrebujú a nepriaznivý vývoj v jednej časti sveta ovplyvňuje druhú a naopak," konštatoval Lajčák pre TASR. Ako ďalej priblížil, aj predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso zdôraznil, že euro nie je v kríze, pričom ide o jednu z dvoch najsilnejších mien na svete. "Problém majú niektoré členské štáty, ale nie euro," dodal šéf slovenskej diplomacie.

Lajčák sa vo svojom vystúpení v diskusných paneloch zameral na riziko vysokej nezamestnanosti mladých ľudí. Túto problematiku je podľa neho potrebné riešiť nielen ako ekonomickú alebo sociálnu otázku, ale aj ako politickú. Ďalej zdôraznil potrebu ekonomickej politiky, ktorá spočíva na rovnováhe úsporných a prorastových opatrení. Taktiež vyzdvihol význam multilateralizmu, teda hľadanie spoločných riešení a prijímanie nutných opatrení. "Máme k dispozícii všetky nástroje, je potrebné, aby sme mali vôľu ich použiť," podotkol.

Na summite sa zišli predstavitelia 53 krajín, vrátane 11 hláv štátov, 21 predsedov vlád a 12 ministrov. "Má vysokú politickú úroveň, čo je výborná príležitosť na bilaterálne kontakty, ktoré všetky delegácie využívajú," uviedol Lajčák, ktorého čakajú ešte takéto stretnutia s predstaviteľmi Mongolska, Číny a Singapuru. V utorok (6.11.) sa spoločne s českým prezidentom Václavom Klausom stretne s laoskými absolventmi vysokých škôl v niekdajšom Československu.

Utorkové diskusné panely summitu budú zamerané na globálne otázky, sociálnu a kultúrnu spoluprácu, regionálne otázky a budúcnosť ASEM.
 

Vyberte región